Sommarens hetaste grillrecept

Få saker är så förknippade med sommaren som att rulla fram grillen på uteplatsen. För dig som är trött på de klassiska flintastekarna och grillspjuten finns det många sätt att ta din grillning till nästa nivå. Här är två av sommarens hetare grilltrender – och dryckestipsen som förstärker smakupplevelsen.

Indirekt grillning

Så kallad indirekt grillning har blivit en populär trend de senaste åren. Tanken med indirekt grillning är att tillaga köttet långsammare, gärna under flera timmar, genom att inte lägga det direkt ovanför kolet. Därmed får du en härlig grillsmak och mört kött utan att riskera en bränd yta. Du placerar helt enkelt kolen längs grillens kanter, lägger maten i mitten och lägger locket på. Indirekt grillning passar perfekt till exempelvis revbensspjäll som ska tillagas långsamt för att inte bli sega.

Receptförslag: Amerikanska ribs

Så här gör du:

Ta ett kilo revbensspjäll och dra bort hinnan på baksidan. Gnid sedan in dina ribs i yellow mustard och pensla på en så kallad ”rib rub”, bestående av paprika, farinsocker, chili och koshersalt. Låt det ligga i 30 minuter innan du lägger köttet på grillen.

Låt köttet ligga i tre timmar, temperaturen ska vara mellan 110-120 grader, och spraya köttet var 30:e minut med äpplejuice och äppelcidervinäger.

Efter tre timmar är det dags att pensla på en glaze av vinäger, flytande margarin, farinsocker och honung och slå in köttet i aluminiumfolie. Låt det folieinslagna köttet ligga på grillen i två till tre timmar till och avsluta med att pensla på en sockerglaze. Lägg sedan tillbaka köttet på grillen en kort stund för att få en krispig yta.

Dryckesförslag: Grill House Shiraz Pinotage 2017, Artikelnummer: W25817, Innehåll: 750 ml, Alkoholhalt: 14,5 %, Pris: 134 kr


Röka i grillen

Rök kan lyfta smaken på många olika rätter och grillat är verkligen inget undantag. Vill du ta din grillning till nästa nivå kan du därför testa att sprida ut rökflis på glöden och låta köttet plocka upp smaken. Vill du ha mer kontroll över röksmaken kan du även använda en röklåda i grillen. Beroende på vilken typ av röksmak du vill ha kan du variera med olika träslag: al passar exempelvis bra till fisk samtidigt som körsbär, äpple och hickory ger en sötare smak för nöt eller fläsk.

Receptförslag: Texas style brisket

(Bild: Flickr)

Så här gör du:

Ta 1,5 kilo bringa och trimma bort fettet så att det återstår ungefär 1,5 centimeter. Krydda sedan köttet med salt och peppar och vänta en timme. Medan du väntar förbereder du grillen med blötlagda hickoryflisor. Grilltemperaturen ska vara runt 120 grader.

Placera bringan på grillen med ”fettsidan” uppåt och sätt på locket. Köttet ska grillas länge så du kan behöva fylla på med nya träflisor då och då för att hålla röknivån jämn. Efter ungefär sex timmar ska köttet vara mört och innertemperaturen ska vara runt 90 grader. Ta bort köttet och slå in det i folie, låt stå i 30 - 60 minuter innan du skivar upp det. Servera med coleslaw och potatissallad.

(Bild: Flickr)

Dryckesförslag: Ass Kisser Shiraz 2015, Artikelnummer: W26181, Innehåll: 750 ml, Alkoholhalt: 13 %, Pris: 149 kr

VIN HEM TILL DÖRREN 

Vinoteket.se beställer du dina viner enkelt och smidigt hem till dörren med fri frakt - På en tid som passar dig.  Så strunta i köer och tunga kassar, och låt sommarens viner komma hem till dig istället.

Alla viner är noggrant utvalda av Vinotekets sommelierer och sortimentet sträcker sig långt bortom det utbud du är van vid.  Välj om du vill beställa ett färdigt vinpaket eller plocka fritt.  Nu har Vinoteket också lanserat den nya tjänsten Vinboxen - 4 unika viner hem till dörren, varje månad. Den ultimata tjänsten för dig som vill upptäcka nya viner. Självklart utan bindningstid.

Gör sommarens fester och middagar enklare och beställ dina viner på Vinoteket.se

3 udda favoriter: Är det här sommarens godaste snittar?

Vinoteket Studentskivor, midsommarfirande och otaliga grillkvällar; nu är äntligen sommaren här med alla sina efterlängtade högtider. Att att servera snittar till sin sommarfest sätter ofta pricken över i:et. Så här gör du tre av de godaste varianterna – och det här kan du servera till.

Här är de hetaste vintrenderna just nu

Vinoteket Människor har tillverkat vin i tusentals år men trots de långa traditionerna är vinvärlden fortfarande föremål för skiftande trender och nya moden. Daniel Kouthoofd, chefssommelier på Vinoteket, presenterar några av de trender som dominerar den svenska vinvärlden just nu.