Här är de hetaste vintrenderna just nu
Människor har tillverkat vin i tusentals år men trots de långa traditionerna är vinvärlden fortfarande föremål för skiftande trender och nya moden. Daniel Kouthoofd, chefssommelier på Vinoteket, presenterar några av de trender som dominerar den svenska vinvärlden just nu.
När man tittar igenom försäljningsstatistiken är det lätt att se att vi dricker mousserande vin som aldrig förr. Enligt Daniel Kouthoofd har ”bubbeltrenden” pågått ett par år nu och det är framförallt Prosecco som lockar vindrickarna i både Sverige och övriga Europa.
Att just Prosecco är så populärt tror Daniel Kouthoofd beror på att dessa viner i regel är sötare än andra mousserande viner.
– Det finns en klassificering av mousserande viner som heter ”extra dry”, som innebär att vinet är lite sötare än ”brut” som är den vanliga klassificeringen. Nästan alla Prosecco är extra dry och det betyder att de har lite mer socker i sig än brut-vinerna. Det tenderar den svenska konsumenten att gilla.
Sommarens främsta bubbel - beställ på Vinoteket.se idag - fri frakt
En annan tydlig trend som Daniel ser i år är att svenska konsumenter blivit mer nyfikna på roséviner. Han förklarar att rosé varit på uppgång under flera år men att fler och fler vindrickare nu börjat testa alternativ till de klassiska tunna, laxrosa rosevinerna från Provence.
– Nu börjar folk bli mer intresserade av att vidga sina rosévyer och prova roséviner från exempelvis Slovenien, Portugal eller Australien. Därför erbjuder Vinoteket många rosésamlingar som har just olika typer av roséviner från olika länder.
Sommarens främsta roséviner - beställ hem ditt vin till dörren idag - fri frakt
Klassikerna går bra – och ekfaten bort
Samtidigt som många vill prova något nytt på roséfronten finns det en motsatt trend bland rödvinsköparna. Daniel förklarar att det för några år sedan var trendigt att prova nya, mer experimentella vinproducenter från Australien eller USA. Idag har den pendeln dock svingat tillbaka och det finns istället ett stort sug efter klassiska röda viner från exempelvis Bordeaux eller Rhônedalen. Enligt Daniel handlar detta om en vilja bland vinkonsumenter att gå ”back to basics” och uppskatta de traditionella tillverkningsmetoderna hos de klassiska producenterna.
En lite smalare trend, som ändå blivit tydlig det senaste året, är att ekfaten börjat tappa i popularitet. Enligt Daniel verkar många vindrickare nu ha tröttnat på den tunga fatkaraktär som associeras med lagring på ekfat.
– Det är tydligt att vi går mer mot antingen ”ofatat”, med mycket mer fruktdrivna, rena och lätta viner, eller att man experimenterar med andra typer av lagringsbehållare. Amforafat i terracotta har exempelvis blivit populärt och det hänger nog ihop med ”back to basics”-trenden eftersom det är ett sätt att återskapa hur man gjorde vin förr. Det är både klassiska vinproducenter som som testar det här nu och uppstickare som släpper viner lagrade på amforafat som det blir en jättehype runt.
6 guldvinnande Bordeauxviner i unik trälåda - fri hemleverans - beställ här
VIN HEM TILL DÖRREN
På Vinoteket.se beställer du dina viner enkelt och smidigt hem till dörren med fri frakt - På en tid som passar dig. Så strunta i köer och tunga kassar, och låt sommarens viner komma hem till dig istället.
Alla viner är noggrant utvalda av Vinotekets sommelierer och sortimentet sträcker sig långt bortom det utbud du är van vid. Välj om du vill beställa ett färdigt vinpaket eller plocka fritt. Nu har Vinoteket också lanserat den nya tjänsten Vinboxen - 4 unika viner hem till dörren, varje månad. Den ultimata tjänsten för dig som vill upptäcka nya viner. Självklart utan bindningstid.
Gör sommarens fester och middagar enklare och beställ dina viner på Vinoteket.se

Sommarens hetaste grillrecept
Vinoteket Få saker är så förknippade med sommaren som att rulla fram grillen på uteplatsen. För den som är trött på de klassiska flintastekarna och grillspjuten finns det också många sätt att ta sin grillning till nästa nivå i sommar. Här är två av sommarens hetare grilltrender – och dryckestipsen som skapar den främsta smakupplevelsen.

3 udda favoriter: Är det här sommarens godaste snittar?
Vinoteket Studentskivor, midsommarfirande och otaliga grillkvällar; nu är äntligen sommaren här med alla sina efterlängtade högtider. Att att servera snittar till sin sommarfest sätter ofta pricken över i:et. Så här gör du tre av de godaste varianterna – och det här kan du servera till.