Titta på kartan

Det enklaste sättet att matcha vin och mat är enligt Daniel Kouthoofd att tänka geografiskt. Tumregeln är att viner och maträtter från samma regioner ofta fungerar bra ihop.

– Om du exempelvis tittar på mat från Toscana är det mycket kött, ofta vilt, men även mycket ost, svamp, örter och annat från skogen. Det är precis den typen av mat som Chianti- eller Brunelloviner passar till. Om du å andra sidan ska äta något grillat så kan du fundera på var man grillar mycket. Det är en ganska bra ledtråd och viner från Australien, Sydafrika eller USA passar nog bättre än en tysk pinot noir.

Här är vinerna som serveras till sommarens grillkvällar.

Hitta likheter

Daniels andra tips handlar om att hitta ett vin som har vissa likheter med maten du ska äta. För att skapa en bra harmoni mellan vin och mat gäller det nämligen att ingen enskild smak får ta över. Har du en maträtt med hög syra behöver du därför även ett vin med hög syra för att de ska balansera varandra och låta alla smaker träda fram. 

– Ett klassiskt exempel är att ju sötare dessert desto sötare dessertvin ska du ha. Många tänker tvärtom att de inte ska köpa ett supersött dessertvin eftersom desserten redan är så söt. Men med ett friskt dessertvin kan sötman i maten ta över för mycket eller så tar syran i vinet över och det blir ingen bra harmoni. En annan klassisk kombination är fet mat och tanninrika viner. Om du äter en köttbit med mycket fett eller om du har en fet sås till kött, då dämpar tanninerna den feta smaken – och den feta smaken dämpar tanninerna. 

Här är vinerna du bör servera på sommarens middagar - beställ här

Fokusera inte på proteinet

Ett vanligt misstag när vi väljer vin är enligt Daniel att vi fokuserar för mycket på om vi ska äta kött, fisk eller kyckling. Att man ”alltid” ska ha vita viner till fisk är en typisk tumregel som många förlitar sig på när man väljer vin. Enligt Daniel bör man dock fundera mer på vilka tillbehör och såser som ska vara till fisken eller köttet. Ofta är det nämligen de som avgör smaken och som vinet måste passa till. 

– Du ska inte tänka på om det är fisk eller kött utan på vad det smakar. Jag var nyligen på en restaurang som serverade torsk bourguignon, alltså en boeuf bourguignon men med torsk. I den rätten var det tillbehör som sidfläsk, skogschampinjoner och syltlök som satte smaken snarare än själv torskryggen. Därför matchar man det med ett rödvin, kanske en pinot noir som har den här härliga ”svampiga” skogstonen. 

Appassimentotrenden fortsätter - beställ dina italienska grillviner idag - klicka här

VIN HEM TILL DÖRREN 

Vinoteket.se beställer du dina viner enkelt och smidigt hem till dörren med fri frakt - På en tid som passar dig.  Så strunta i köer och tunga kassar, och låt sommarens viner komma hem till dig istället.

Alla viner är noggrant utvalda av Vinotekets sommelierer och sortimentet sträcker sig långt bortom det utbud du är van vid.  Välj om du vill beställa ett färdigt vinpaket eller plocka fritt.  Nu har Vinoteket också lanserat den nya tjänsten Vinboxen - 4 unika viner hem till dörren, varje månad. Den ultimata tjänsten för dig som vill upptäcka nya viner. Självklart utan bindningstid.

Gör sommarens fester och middagar enklare och beställ dina viner på Vinoteket.se

Sommarens hetaste grillrecept

Vinoteket Få saker är så förknippade med sommaren som att rulla fram grillen på uteplatsen. För den som är trött på de klassiska flintastekarna och grillspjuten finns det också många sätt att ta sin grillning till nästa nivå i sommar. Här är två av sommarens hetare grilltrender – och dryckestipsen som skapar den främsta smakupplevelsen.

3 udda favoriter: Är det här sommarens godaste snittar?

Vinoteket Studentskivor, midsommarfirande och otaliga grillkvällar; nu är äntligen sommaren här med alla sina efterlängtade högtider. Att att servera snittar till sin sommarfest sätter ofta pricken över i:et. Så här gör du tre av de godaste varianterna – och det här kan du servera till.